Zsuffa Tünde - Lenyügöző volt

Még most is csengnek-bongnak bennem Tünde szavai.

Idő kell, hogy helyükre találjanak. A története, a Sorsa maga a kész regény - persze kell hozzá Ő, az Iró is, hogy tényleg regénnyé váljon.

Úgy érzem, nem ült ott olyan hallgató, akinek ne lettek volna hasonló sors-élményei/borzalmai. A huszadik század megtépázta gyermekeit. Kellenek krónikások, akik ezt továbbadják - tanulságul, hátha ezzel megakadályozható, hogy az embertelenségek ismétlődjenek. Tünde egy igaz EMBER, saját meghatározása szerint egy médium. De nemcsak a Fiának adja tovább Édesapja örökérvényű gondolatait, hanem nekünk is. Szükségünk van Rá. Olvassuk könyveit: . . . ..

Obberecht Gabriella

*

Hétköznap este hétkor az ember nehezen veszi rá magát, hogy kimozduljon meleg otthonából, ráadásul, ha egy számára ismeretlen fiatal írónő gyengén felvezetett író-olvasó találkozójáról van szó. Előtte az interneten tájékozódtam a hölgy írói életművéről, de leginkább olyan cikkeket, leírásokat találtam, amelyek valami titkos tudás felfedezésével kecsegtettek, amennyiben a könyveket megvásárolom. Gondoltam, hogy a találkozó is arról fog szólni, hogy vegyétek-vigyétek a könyveket.

A Pódiumon eddig mindig hiteles személyiségeket ismerhettünk meg és ez most sem történt másként:

Az írónő visszafogott eleganciája és szuggesztív előadásmódja lebilincselte a maroknyi közönséget. Családja és saját életének könyvbe-filmbe illő fordulatai hol reményt vesztetté, hol bizakodóvá tették a hallgatóságot, az érzelmek áradása, folyamatos végletes hullámzása vett erőt mindannyiinkon. A közel két órás monológot egy pisszenés nélkül, sokszor a feltörő könnyekkel küszködve, döbbenten kísértük figyelemmel, egészen a katarzis végső kibontakozásáig, ami nem egy előre kifundált, hatásvadász szófordulatokkal megtűzdelt elbeszélés eredményeként szinte előírás-szerűen következett be, hanem Tünde őszinte kitárulkozásának csúcspontjaként.


Az előadás végén, a percekig tartó döbbent csendben csak ennyit súgott fülembe a feleségem: “ el kellett jönnünk, mert ide vezéreltek minket...”

(Könyveket az írónő nem hozott magával, az eladásnál sokkal magasztosabb célok vezérelték, ezúton is köszönjük a ránk szánt idejét és az energiát, amit lelki töltődésünkre fordíthattunk)

Héra Gábor

Tünci, ahogy a családjában szólították, már az első mondatával meglepő és eredeti gondolatot közölt velünk. Bemutatkozásakor elmondta, hogy foglalkozását tekintve a bécsi magyar nagykövetség sajtóreferense, ahogyan édesapja foglalkozása hentes volt, de nem ez a lényeg. A külsőségek mögött egy kivételes életút, családtörténet, értékrend, hit és emberi tartás van elrejtve, ami egyszemélyes előadásában, lélegzetelállító fordulatok láncolatában bontakozott ki előttünk.

Zsuffa Tünde ezen az esten és az országot járva minden alkalommal tanúságot tett és tesz arról, amit az édesapjától útravalóul kapott. Ennek a lényege pedig az, hogy a XX. század minden borzalma ellenére, amit mi mindannyian itt a Kárpát-medencében több generáción keresztül átéltünk, át kell menteni egy szép, egészséges, szabad magyar élet reményét.

Regényei különlegesnek számítanak nemcsak azért, mert női szemszögből mutatják be a közelmúlt történelmi eseményeit, hanem azért is, mert azokban saját életének fordulatai keverednek a regényíró által kitalált részletekkel.

Életre szóló élmény volt részt venni az esten. Köszönöm a meghívást Attilának és a pódium szervezőinek.

Süle Zsuzsa

 

Dátum: 
2018. november 05. 18:15