Történelemóra a legutóbbi pódiumon / WF25YL

Elválasztva – Egyesítve 

Kedvenc városunk Berlin

2014. november 10-én a fenti címmel indította a Pódium előadását Szomolányi Attila és Berlinben élő lánya, Stricker Ildikó. Az este apropóját természetesen a 25 évvel ezelőtti berlini fal lebontása adta.

A hallgatóság javarészt az a korosztály volt, akik személyesen is megélték, megtapasztalták a két Németország egyesülése előtti éveket. Szomolányi Attila 1978-1979-ben Nyugat-Berlinben dolgozott, de Kelet-Berlinben lakott. A nyolcvanas években is többször járt Nyugat-Berlinben. Számtalan jó, és rossz emléket idézett fel a berlini fallal, a kettéválasztott várossal, országgal kapcsolatban.

Az NDK titkosszolgálatával kapcsolatban elmondta, hogy az 1000 főre eső STASI ügynökök száma az NDK-ban volt a legmagasabb, több mint bármely más, un. szocialista országban.

Ildikó fiatal lányként került ki a szüleihez, majd Németországban járt egyetemre, és sok-sok „kaland” után immár 30 éve, hogy Berlinben él és dolgozik. Saját élményeiket, tapasztalataikat osztották meg mindketten a hallgatósággal.

Aztán, belelkesedve a múlt idézésen, még hárman a hallgatóság közül mondták el a saját élményeiket. Dr. Szilágyi Zsuzsa, akinek német férje van, és élt Németországban, dr. Szabó István, akinek a rendszerváltás előtt már szoros barátsága volt egy NDK-s családdal, meséltek nagyon érdekes történeteket az akkori időkről.

De az igazi meglepetést Rózsa T. Endre újságíró tartogatta számunkra. Ő konkrétan a fal bontásának idején járt Kelet-Berlinben, és kéznyújtásnyira élte át az eseményeket! Fantasztikus volt tőle hallani az általa megélt történelmi pillanatokat!

Köszönet az érdekes „történelem óráért” a házigazdáknak, a vendégeknek és minden résztvevőnek, akik jelenlétükkel és hozzászólásukkal emlékezetessé tették az estét.

A program része volt az „Üdvözlünk Szabadság – 25 Évvel Később” című projektnek.

Barta Mária
 

Dátum: 
2014. november 10. 19:00