Születésnapra – Nagykovácsi virtuózok

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

Engedjék meg, hogy mielőtt köszöntésre emeljük poharainkat, néhány percre igénybe vegyem türelmüket,
Gondolom, Önök is nézték a fiatal virtuózok programsorozatot a köztévében az elmúlt évben. Milyen jó volt hallani, látni ezt a sok tehetséges fiatal leendő, illetve már kész művészt. Gazdag ország vagyunk. Április végén (2015.04.17.) a fiatal virtuózok finalistái és vendégeik tartottak koncertet tengeren túli szerepléseik után a zeneakadémián. Batta András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korábbi rektora a következőket mondta megnyitó beszédében: „Ez a (virtuózok) program több barátot szerzett a klasszikus zenének, mint amennyit nekem sikerült az elmúlt 10 év alatt.”

Most pedig Nagykovácsiról néhány mondatot. Hiszen nekünk is vannak virtuózaink. Ezért vagyunk itt ma este. Minden mai értékünk valamikor a múltból ered. Semmi nem keletkezett csak úgy magától. A születésnél mindig az aktív, kezdeményező embert, polgárt kell keresnünk. Az NZA, illetve NAMI esetében is így volt.

A 90-es években különböző kulturális rendezvényeken (Pl. Benkó Dixieland koncert, majd nemzetközi fúvós táborok) hozott össze minket a sors Gáspár Kornéliával. Egy este mosolyogva állított be hozzánk Nelli. (Kedvesen, erőt és szeretetet sugározva. Hála az égieknek, ez az óta sem változott.) „Csináljunk zeneiskolát!” – Ezzel kezdte. És elmondta, hogy kiknek a fejében született az ötlet, honnan az igény. Ne is mondjam, a késő esti órákig tartott az „őtletelés”, tervezés. „Akkor először hozzunk létre egy alapítványt!” – Ezzel fejeztem be a beszélgetést. Így kezdődött az azóta is tartó sikertörténet.

„Micsoda örült ötlet!” – mondhatná bárki.  Mondták is többen annak idején. „Ezek, a nem is tudom kicsodák, kitalálnak valamit, ami munkával, küzdelemmel jár”.  Ki gondolt akkor arra, hogy gyakran hihetetlen ellenszéllel kell megküzdeni. Arra gondoltunk, hogy milyen fontos a zene a lelkünknek, milyen fontos része az emberiség kultúrájának.

Engedjék meg, hogy felsoroljam az alapítókat, akik a kezdetektől támogatták az alapítvány, az iskola létrehozását: Dávid Ferenc, néhai Deme Zoltán, Lorenz Dávid, Sáry László (DZ helyétt vette át annak halála után), dr. Szabó István és jó magam.

Egy fillérünk sem volt, csak az ötlet, a jó szándék. Hangsúlyoznunk kell, ez egy non-profit - nem üzleti vállalkozás volt. Ma sem az. A kultúra, a zene a jövőről szól, a lelkünkről, nem az üzletről.

Kodály Zoltán évtizedekig dolgozott azért, tanított minket, a világot.
Tudták-e, hogy milyen sok, híres, sikeres agykutató van hazákban. Közülük többen is foglalkoznak a zene hatásával személyiségünk fejlődésére. Kettőjüket szeretném megemlíteni, akik jártak nálunk, és beszéltek a zene fontosságáról, hatásáról.2004-ben az 5. Linum Fesztivál keretében megrendezett Linum Junior program megnyitó előadását dr. Freund Tamás (agykutató) „Agy, alkotás, kreativitás” címmel tartott előadást, amely során hangsúlyozta a fentieket…..
Néhány évvel később ismét a témával foglalkozó programot rendeztünk.
A 2010-ben rendezett Kodály Országa mozgalom megnyitó rendezvényén Hámori József, akadémikus (szintén agykutató) – „A művészeti oktatás és a kreativitás” címmel tartott előadást. Az egész napos program, illetve az egész projekt erről szólt.

Mielőtt felemelem poharamat, engedjék meg, hogy feltegyem a következő költői kérdéseket: Miért van az, hogy az iskola vezetőségének mindig el kell ismételnie, hogy miért jó, milyen fontos az, amit csinálnak? Miért van az, hogy ismételten meg kell magyarázniuk a bizonyítványt? Miért van az, hogy köszönet, illetve támogató szavak helyett néha bántó, és tájékozatlanságra utaló kérdéseket kell megválaszolniuk?  Nem folytatom a kérdéseket.

Néhány adatot szeretnék még felolvasni.
A 20 év alatt közel 2000 tanuló fordult meg az iskolában, jelenleg 278 tanuló jár főleg Nagykovácsiból és néhányan a környékéről. Évente átlagosan 3-4 versenyen vesznek részt. Bronztól az aranyig mindent sikerült begyűjteniük.
Ez alatt a 20 év alatt összesen 70 tanár tanított (ebből jelenleg 19 pedagógusunk van) 12 zeneművészeti szakon, 3 táncművészeti szakon, 1 képzőművészeti szakon és 1 színművészeti szakon

1999. Nagykovácsiért emlékéremmel jutalmazta meg a NAMI-t az akkori Nagykovácsi Önkormányzat
Az Oktatási Minisztériumtól 2007-ben kiváló minősítést kapott az iskola mind a négy tanszaka.
 
Az anyagilag hátrányos helyzetű gyermekeket az alapítvány mindig támogatta, az alapítvány kuratóriumához benyújtott kérelem alapján. Az elmúlt tanévben 18 gyermek kapott 440.000 Ft-nyi, az idei tanévben 26 növendék kapott 642.000 Ft-nyi hozzájárulást művészeti tanulmányaihoz

Végül pedig az ünnepnek megfelelően köszönetet szeretnék mondani az alapítók nevében a következőknek: Gáspár Kornélia, Monszport Kriszta, Pálné Szabó Ildikó, Wambach Krisztina, Lorenz Dávid, Horvölgyi Péter, és a többieknek is, akiket nem említek most név szerint.

Kívánjuk nekik, saját, és gyermekeink jövője érdekében, hogy még sokáig legyen erejük, kedvük folytatni azt az áldásos tevékenységet, amit 20 éve elkezdtek.

Isten éltessen Titeket!

Ui. A NAMI 2015. május 17-én megrendezett gálája utáni fogadáson elmondta Szomolányi Attila

http://linumfoundation.eu/cikk/20-eves-jubileumi-gala

Dátum: 
2015. május 20. 18:15
Címke: