Önnek is szüksége lehet egy napon más vérére

Bevezető
Mindig féltem a kórházi szagoktól. Nehezen viseltem el a vér látványát. Így nem voltam véradó. VOLTAM – ezt ki kell emeljem, mert megváltoztam.

Egy szép napon véradást szerveztek Nagykovácsiban. Még új voltam, de már sokakat ismertem. Engem is sokan ismertek. Megszólított a helyi nővérek egyike: Attila, ugye jön vért adni? A hölgy csinos volt. (Ma is az az eltelt néhány évtized ellenére.) Nem tudtam nemet mondani.

És megtörtént a „csoda”. Túléltem az első véradást. Nem lettem rosszul. VÉRADÓ lett belőlem. Ilyen egyszerű volt.

Ma már nem adhatok vért korom miatt.

Mindenkit bátorítok, hogy adjon vért, hiszen rokonának, jó barátjának, vagy VALAKINEK szüksége lehet rá.
Ahogy Önnek is más vérére.

Sz.A.

A különböző vérkészítményeket a XX. század eleje óta használják, mikor is az egyes vércsoportok meghatározásának köszönhetően a donort és a beteget elfogadható biztonsággal lehetett párosítani. Az ország minden területén, szükség van véradások szervezésére, mert a vér semmivel sem pótolható. Évente kb. 400 ezer főnek van szüksége vérre, vérkészítményekre. Fontos azért is, mert a vörösvérsejt-koncentrátum legfeljebb 35 napig tárolható. Telephelyünkön, a közelmúltban, egy ellátott esetében felmerülő vérhiány indította el a gondolatot, hogy segítsünk mi is, adjunk vért. A lehetőséget segítette, hogy községünkben a napokban volt véradás, ahol szép számmal megjelentünk, többen első véradóként segítettünk. A segítségnyújtásnak ez az önzetlen formája olyan típusú segítség, melyre bármikor szüksége lehet akárkinek. A vérhiány sajnos adódhat abból is, hogy a 4 millió lehetséges véradóból, csupán 250 ezer rendszeres donor van. A véradás önzetlen segítségnyújtás másoknak, olyan gesztus, amely mindenképpen megbecsülést érdemel.

– a vér az az egyetlen szervünk amit a tudomány mai állása szerint nem lehet pótolni csak vérrel
mert évente 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van
mert a vörösvérsejt-koncentrátum legfeljebb 35 napig tárolható
mert a folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják
mert a 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer rendszeres donor van
Ezek elég meggyőző érvek. Az utolsó szám viszont borzasztó, hogy 10 millió emberből 4millió, aki adhatna, de csak 250 ezer aki önzetlenül segít és ad is.
Ki lehet véradó?
Véradó bárki lehet, aki egészségesnek érzi magát …
elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65.életévét
testsúlya meghaladja az 50 kg-ot
nem vérzékeny
nem ájulékony
nem szoptató anyuka
Mi kell a véradáshoz?
társadalombiztosítási (TAJ) és lakcímkártyája illetve fényképes igazolvány (pl.: útlevél, személyigazolvány, jogosítvány, diákigazolvány)

Tinkó Szílvia

 

Dátum: 
2017. február 08. 20:00