Néhány nap és néhány gondolat a szabadságról / WF25YL

Kíváncsisággal, vegyes gondolatokkal fogadtam a meghívást: vegyek részt egy többnapos nemzetközi konferencián (ma divatos nevén „workshop”-on), melynek témája a szabadság, a demokrácia kivívásának 25. évfordulója.

A rendező magyarokhoz 6 nemzet képviselői csatlakoztak, albán, bolgár, cseh, lengyel, német, és ukrán fiatalok. A rendezvény az első estén, vacsoraasztal melletti kellemes ismerkedéssel kezdődött. Másnap a szabadság kivívásáról folyt a szó. Az egyes országok képviselői különböző aspektusból mutatták be, mi történt náluk 25 éve, illetve az azt megelőző, megérlelő eseményeket is ismertették. Volt, aki történelemhű képsorokkal, volt aki egyes példákat kiragadva szemléltette, hogyan zajlott náluk a rendszerváltás. Láttunk hatalmas tömegtüntetést, felvonulásokat, és láttunk kerekasztal konferenciát. Megrázó képsorokat a „Prágai tavasz”-ról, a "Solidarność" sztrájkjairól, a romániai eseményekről, megdöbbentő képeket a kettéválasztott Berlinről, a vasfüggöny, majd a berlini fal bontásáról.

Beszélgettünk arról, milyen volt az élet a kommunista világban, mi volt jellemző az egyes országokban. Ki hogyan látja, miért omlott össze a rendszer, mi volt a szerepe ebben a politikának, a nemzetközi viszonyoknak, az akkori vezetőknek, és az egyes emberek hozzáállásának.

A zárónapon került sor előadásra a „Visegrádi négyek” megalakulásáról, akkori és mostani szerepéről, jövőjéről. Egy másik előadás a „Visegrádi alap” tevékenységét, pályázati lehetőségeit ismertette. Végül az egyes országok fiataljai beszámoltak arról, mit jelent nekik a szabadság, a demokrácia, hogyan birkóztak meg a rendszerváltás nehézségeivel, és hogyan látják a jövőt.

Jó volt hallani, hogy a nehézségek ellenére mennyire bizakodnak a jövőben, mennyire értékelik a demokráciát, a szabadságot.

Nagy Imréné
 

Dátum: 
2014. november 07. 09:00 - 2014. december 31. 20:00
Címke: