Kútdíszítés a Főtéren

Kútdíszítés a Főtéren - gondolatok Londontól József Attiláig

Amikor legutóbb Londonban jártam, a Trafalgar téren felfigyeltem arra, hogy Nelson admirális körül csak három talapzaton állnak büszke hadvezérek, a negyediken éppen egy óriási kék gall kakas díszelgett, egy modern szobrászati alkotás. Kicsit utánajárva a dolgoknak megtudtam, hogy erre a talapzatra egy lovas szobrot terveztek állítani még 150 évvel ezelőtt, de az soha nem készült el. Néhány évtized óta viszont mindig más művésznek adnak lehetőséget, hogy alkotását itt elhelyezze, így került a hatalmas kék kakas is a londoni térre.

Hazaérve a mi kis Nagykovácsinkba, arra gondoltam, miért ne lehetne nekünk is egy ilyen változó alkotásoknak helyet adó műalkotásunk mondjuk a Főtéren és ennek a legjobb helye a Faluház előtti szürke beton kútgyűrű lehet. Jó néhány hónap egyeztetés, támogatók felkutatása után elkészült a mű, Gaszner Ildikó festőművész alkotása, amely nem az örökkévalóságnak készült, ha már az időjárás megtépázza, új művész, új alkotása díszítheti majd a kutat mindannyiunk örömére.

http://gasznerildiko-festmenyek.webnode.hu/fenykepgaleria/#dsc-1110-jpg

Néhány sor még a motivációról: számos dolgot hoztunk már létre Nagykovácsiban, összefogva közösen: határkövet állítottunk, leaszfaltoztunk két utcát, hatszor rendeztük meg az Árvácska fesztivált az utca lakóival. Mindennek a hátterében a tenni akarás állt, az, hogy környezetünk minél rendezettebb, lakóhelyünk minél élménydúsabb legyen és soha nem adtuk fel terveinket, végig vittük a megvalósulásig.

Természetesen ehhez, mint a kútdíszítéshez is szükségünk volt az önkormányzat támogatására, de a tettek nélkül soha nem jutottunk volna el a megvalósulásig. Számos tervünk van még, további projekteken dolgozunk közösen, összefogással.

József Attila soraival búcsúzva:

"Csak egy kis darab
vékony ezüstrongy - valami szalag -
csüng keményen a bokor oldalán,
mert annyi mosoly, ölelés fönnakad
a világ ág-bogán."

Célunk az, hogy minél kevesebb mosoly, ölelés és jó ötlet akadjon fenn a világ ág-bogán és jusson el a magvalósulásig mindannyiunk örömére!

Bánhegyi Andor

 

Dátum: 
2016. augusztus 21. 16:00