KIÁLLÍTÁS GR. TISZA ISTVÁN ÉLETÉRŐL ÉS MUNKÁSSÁGÁRÓL

Április 18-án az Öregiskolában a Nemzetközi Műemléki Nap alkalmából került sor egy érdekes és átfogó kiállítás megnyitására, amely mártír-miniszterelnökünk életét és az akkori, monarchiabeli századfordulós Magyarországot tárja elénk. Egyúttal a kiállítóteremben kép- és szöveganyagot is láthatunk a Kárpát-medence 1915-ben épült templomairól is.

A figyelemreméltó, és a fontosabb, Tisza István életútbeli állomásait bemutató megnyitó előadást Millisits Máté művészettörténész, muzeológus tartotta, aki a Parlament mellett felállított Tisza szobor 1945 előtti sorsáról, és a 2014-ben újra felavatott szoborról beszélt részletesebben.

A Tisza Istvánt bemutató részt a nagyszámú dokumentum mellett a dekoratív plakátsor tette igen látványossá, élménygazdaggá. Tisza István rendkívüli sokoldalú életművéből a legfontosabbakat emeli ki: szülőhelyének, ifjúságának történetét, politikai pályafutását, a református hitvalló ember helytállását, az I. világháborúban úgy a fronton, mint a vezető politikai porondon. A sor végén a tragikus halál eseményeinek dokumentumait láthattuk.
Mivel Nagykovácsi múltja sok szállal kötődik a Tiszákhoz, fontos és tanulságos volt megrendeznünk a hazájáért oly sok áldozatot hozó család egyik legkiemelkedőbb tagja életéről szóló kiállítást.

Fontos feladatunknak tartjuk már régóta, hogy egy állandó emlékhelyet és kiállítást teremtsünk Nagykovácsiban, reméljük, hogy a Tisza-kastélyban lesz is erre mód.

Köszönet a kiállítás rendezésében oroszlánrészt vállaló LINUM Alapítvány elnökének, Szomolányi Attilának, valamint az Öregiskolának, amely helyt adott ennek a rendezvénynek; nem utolsó sorban pedig a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhelynek, amely a kiállítás számára a plakátokat kölcsönözte.

Nagykovácsi „gr. Tisza István” Nemzeti Kör

Ui. Bevezetőnek Purcel: Kánonját Dudinszky Nóra tanárnő és Kálcsik Julcsi játszották el fuvolán.

 

 

Dátum: 
2016. április 27. 16:30 - 2016. május 07. 23:30