Ízek, borok, Brüsszel és a napfogyatkozás

Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, borszakértő előadása az Én pódiumomon.

Ha valaki nem hitte el, hogy élnek még közöttünk reneszánsz emberek, akkor ezen az előadáson megbizonyosodhatott róla: Dr. Csizmadia András, a BGF docense, gasztrofilozófus, a Magyar Borakadémia korábbi alelnöke egy igazi reneszánsz ember, aki teltház előtt engedett bepillantást gazdag eseményekkel teli szakmai múltjába és filozofikus megközelítésű gondolataiba, amelyek a zene, a költészet, a vendéglátás, a szakácsművészet, az irodalom és a borászat területeire kalauzolták el az Öregiskolában összegyűlt közönséget.

Talán nem véletlen, hogy a finom ételek, a művészi tálalás, a csodálatosan megkomponált borok rokonságban állnak a zenei harmóniákkal és így András is zenész múltjából idézett először: szép dallamokkal, megzenésített versekkel kezdte az előadást, így adva kellően andalító hangulatot az est további élményeinek. Az biztos, hogy akik éhesen érkeztek, nehéz perceket élhettek át, amikor az Év borásza eseményekre készült csodálatos bemutató képeket nézegettük és hallgattuk a hozzá írt már-már költői ihletésű étlapokat. Természetesen ezeken az estéken a díjazott borok voltak a főszereplők és hozzájuk illeszkedve készültek el az ételköltemények.

„Szeresd a bort, mert nincs ihletőbb múzsa nála. Szárnyakat ad gondolataidnak és azokat az üdvözültek elíziumi mezejére röpíti. A bor a lelket az ajkak küszöbére emeli és csodás igék kimondásának a képességével ajándékozza meg.” A 84 éves erdélyi borász, Csávossy György gondolatai után, aki a borászok között talán a legjobb költő és a költők között talán a legjobb borász András elárulta nekünk, hogy szerinte a magyar konyha és a magyar bor csak hazánkban világhírű, sokat kell még tenni azért, hogy csak a régi hírnevét is visszaszerezze gasztronómiánk. Szerencsére, mint megtudtuk közreműködésével az uniós elnökségünk alatt Brüsszelben számos borkóstolón növelték a hazai borvidékek termékeinek jó hírét és már korábban elérték azt, hogy a külföldi nagykövetségeken csak minőségi magyar borokkal kínálják a diplomatákat, hiszen az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk!

A közel két órás előadás hátralévő részében betekintést nyertünk a magyar konyha szerinte különösen egysíkú két területére: a saláták és halak világába. Olyan variációs lehetőségekkel ismerkedtünk meg, mint pl. a spárga és az eper, az articsóka és a fekete tölcsérgomba vagy a folyami és a tengeri halak végtelen kínálata szigorúan panír, krumpli és rizsköret nélkül. Bármilyen jó étel élvezetét megsokszorozza a hozzá jól választott bor, vallotta az előadónk, így végig követhettük, hogy a különböző saláta és halkombinációkhoz milyen típusú és fajtájú, évjáratú borokat válasszunk. Így történt ez egy korábbi napfogyatkozás alatti gasztronómiai élménynap során is, ahol a misztikus percek alatt a Badacsony oldalában felállított szabadtéri konyhák körül élvezte a több száz meghívott vendég András és a messzi földről meghívott zenészek vendégszeretetét.

Hamvas Béla klasszikus gondolataival és a Kormorán zenéjével zártuk az estét,
ahol a technikai nehézségek miatt borkóstolásra nem, de a rendezők és a vendégünk jóvoltából néhány kupica különleges pálinka felhajtására azért volt lehetőségünk:

„Bort! Megint csak azt mondom, hogy: bort igyatok! Aztán majd kedvet kaptok a csókolózásra, a virágszedésre, a barátságra, a jó mély alvásra, a nevetésre, és újság helyett reggel költőket fogtok olvasni.”

Köszönjük ezt az érdekes, színes és „ízletes” estét!

Bánhegyi Andor