Ismét összeszedtük, amit mások elszórtak…

 Bár a kora reggeli órákban még csípősnek tűnt az idő, 9 óra körül már gyönyörű napsütés, és kellemes idő köszöntette a közel 50 önkéntest, akik a Kossuth Lajos utca és Telki út találkozásánál álló „fehér keresztnél” gyülekeztek. A tájékoztatás, zsákosztás után indultunk el a szokásos kérdéssel - Vajon mennyi szemetet fogunk találni?

Kicsit furcsa világban élünk. A megelőző napokban hangosan, és büszkén nyilatkoztak az országos mozgalom szervezői, hogy egyre többen jelentkeznek, akik hajlandók takarítani. Számok, helyszínek felsorolásával igyekeztek motiválni másokat is. (A számok magasabbak, mint az elmúlt évben. Európában is „jól” állunk. A szemétszedők száma meghaladja sok más ország átlagát.)


Arról álmodozom, hogy egy nap nem lesz szükség ilyen kampányokra,
mert nem, vagy alig lesz elszórt szemét, amit össze kell szednünk. Ehhez persze hosszú út vezet. Neveléssel, példamutatással sokat tehetünk azért, hogy az álom egy nap valósággá váljon. (Talán a turista útvonalak elején elhelyezett szellemes plakátok, táblák is segíthetnek!) A büntetésről se felejtkezzünk el. Akire nem hat a szép szó, nála más eszközöket kell használni.
Egy jó hír a végére: nagyon kevés szemetet találtak a lelkes önkéntesek. Még nem mernék következtetéseket levonni. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy manapság többször szervezünk ilyen akciókat Nagykovácsiban. Vagy tényleg kevesebbet szemetelünk? Kívánom, hogy az utóbbi legyen igaz!

Köszönet a civileknek, a különböző szervezetek dolgozóinak, képviselőinek: Bázis, Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal, NATÜ, NÖS, Regnum Marianum, Tiszta Forrás Nyugdíjas Klub.

SzA
Zsákosztó szemétszedő

Dátum: 
2016. május 05. 16:00
Címke: