Egy ötlet, egy tégla(jegy) …jövőt építünk

Bevezető

„Gondolom, Önök is nézték a fiatal virtuózok programsorozatot a köztévében az elmúlt években. Milyen jó volt hallani, látni ezt a sok tehetséges, leendő, illetve már kész művészt. Gazdag ország vagyunk. Április végén (2015.04.17.) a fiatal virtuózok finalistái és vendégeik tartottak koncertet tengeren túli szerepléseik után a zeneakadémián. Batta András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korábbi rektora a következőket mondta megnyitó beszédében: „Ez a (virtuózok) program több barátot szerzett a klasszikus zenének, mint amennyit nekem sikerült az elmúlt 10 év alatt.”

Egy este mosolyogva állított be hozzánk Nelli - Gáspár Kornélia. Kedvesen, erőt és szeretetet sugározva. (Hála az égieknek, ez azóta sem változott.) Csináljunk zeneiskolát! – Ezzel kezdte. És elmondta, hogy kiknek a fejében született az ötlet, honnan az igény. (Az előző jelenet valamikor a kilencvenes évek elején játszódott le.)
Elkészült az első tégla.

Ami ezt az ötletet sok mástól megkülönbözteti az az, hogy ez megvalósult. Az ötlet eredményeként elkészült egy elméleti tégla. Összegyúrták, megformázták. Ezekből elkezdődött egy elméleti ház felépítése: zeneoktatás a nagykovácsi gyermekeknek. Ebben az elméleti házban már több mint két évtizede működik sikeresen, eredményesen a NAMI. (Mind a mai napig nem volt, nincs még saját házuk! Különböző bérelt helyiségben tevékenykedtek idáig.)

Több száz gyermek ismerte meg, szerette meg a zenét. Reméljük, boldog felnőttek lesznek. (Ezt bizonyítják az agykutatók kutatásai is, akik szerint a zene igen pozitív irányba befolyásolja a személyiség fejlődését.)
Ne felejtsük el, a NAMI (Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola) több műfaj oktatásával foglalkozik. Így természetesen a Rézpatkó tanárai, táncosai is a NAMI nagy családjába tartoznak. A mostani Rézpatkó gála alkalmával jutott eszembe német vejem megjegyzése, akik néhány hete a különböző korú táncosok előadását figyelte a Tisza István téren felállított színpadon, és a következőket mondta: - Micsoda kincsetek van. Nekünk nincs ilyen Németországban.

Jövőt építünk

Kosztolányi Endre, ismertebb nevén André Kostolany (tőzsdeguru és spekuláns) amikor a „legjobb” befektetésről kérdezték, többek között a következőket mondta: - Ha Önnek kevés pénze van, fektesse be gyermekei oktatásába, jövőjükbe.

Nem tudom, hogy a nagykovácsi önkormányzat tagjai ismerik-e André Kostolany gondolatait. Ettől függetlenül igen bölcsen döntöttek, amikor épületrészt ajánlottak fel a NAMI vezetőinek. Köszönjük.
Igaz, még sok millió forint kell ahhoz, hogy a szükséges átépítés, renoválás megtörténhessen, hogy az oktatás ott folytatódjék. Ehhez a NAMI minden támogatást megérdemel.

Mit kívánhatunk a NAMI-nak a már sokadik lélekemelő két gála után? Azt, hogy álmuk végre valóra váljék, és megfelelő körülmények között folytathassák minden dicséretet megérdemlő jövőt építő munkájukat.

Kérem, hogy ehhez Önök is járuljanak hozzá egy-egy téglajegy megvásárlásával.

Szomolányi Attila

Ui. Véget ért a Virtuózok második évada Vajon Gáspár Nellinek ki volt a kedvence? Itt az ideje, hogy megkérdezzem.
 

Dátum: 
2016. június 05. 19:00
Címke: