Az én pódiumom: Az én praxisom

Linum esték az Öregiskolában

Az én pódiumom: Az én praxisom címmel 2011. február 7-én dr. Vígh Márta érdekes élménybeszámolójának hallgatói lehettünk. Az előadás rendkívül élvezetes volt, melyet még színesebbé tett egy állandóan izgő-mozgó kismajom jelenléte. A rokonszenves szereplő folyamatosan szórakoztatta a közönséget, zenei aláfestésről is gondoskodott az állandó csicsergésével.

A 16 éve községünkben praktizáló dr. Vígh Márta állatorvos rendkívüli dologra vállalkozott. A szegedi állatkert megbízásából otthonában szinte egy időben nevelt fel egy jaguár és egy kapucnis majom kölyköt. A magát csak majom és jaguár anyuka névvel illető orvos családi életébe betekintést nyerhettünk, melynek mozzanatait fényképekkel is illusztrálta. Maximust, a kis majmot nem akarta az anyukája tovább nevelni, ráadásul a falkája is ellenségesen viselkedett vele; 3,5 hónaposan került a családhoz az életét megmentve azzal, hogy magához vette. Maxi barátságos természete miatt nagyon hamar családtaggá vált, különleges kis kedvenc, nehéz bánni vele, nagyon sok munkát okoz, folyamatos testkontaktust igényelt. Ugyan szelídnek, csapatjátékosnak tűnik, de az ember mellett a legtöbb egyed örökre vad marad. A lakásban tartott kis majom folyamatos felügyeletet igényelt, ha elmentek otthonról bébiszittert kellett fogadni hozzá. Chikó, (jelentése: spanyol kisfiú) a jaguár 2 naposan került a családhoz. Chikó apukája egy fekete hím, anyukája pedig egy gyönyörű foltos példány volt. A szülők nem fogadták el a kis jövevényt. Nagyon nehéz feladat volt a 24 órás szolgálat; a „ kis cica” 2 óránkénti etetése, folyamatos felügyelete és aggódás, mellette természetesen a család (3 gyermek) és a praxis ellátása. Érdekes volt hallgatni a kicsi vadállatokkal kialakuló életkapcsolat mozzanatait, amelyeket a vidám fotókon is végig követhettünk. A kölykök csak pár hónapot játszhattak együtt felhőtlenül, mert külön kellett őket választani. Ugyanis a jaguár vadász ösztöne fél éves korától már olyan erős, hogy Maxi komoly veszélyben lett volna, ha még több ideig együtt maradnak. A Xantus János győri állatkertbe kerültek, ahol meglehet látogatni őket.

Márta barátságos, türelmes és elbűvölő személyisége az állatokat is elvarázsolja. Minden tisztelet az áldozatos munkájáért, mellyel a kipusztulásra ítélt fajok megóvását szolgálja. A kellemes és igen szórakoztató estét zöld teával és nagyon finom pálinka kóstolásával zártuk. Érdeklődve várjuk az előadás sorozat márciusi folytatását.

Fürészné G.Margit

Meghívó

Az én pódiumom: „Az én praxisom”. 2011. február 7-én 19:00-kor

dr. Vig Márta a pódiumon

Szeretettel várjuk az érdeklődőket.