A 81. Pódiumról

Köszönöm az Én pódiumom szervezőinek, Szomolányi Attilának és barátainak, hogy itt lehetek és köszönthetek a kedves ünneplő pódiumosokat.

Néhány éve az 50-en is volt szerencsém együtt ünnepelni, akkor kiemeltem milyen nagyszerű dolgot művelnek itt Attiláék, szabad emberek, szabad elhatározásukból, szabad idejükből összejönnek, bemutatkoznak, előadnak egymásnak, bemutatnak ügyeket, dolgokat, életeket, sorsokat.

Teszik mindezt öntevékeny jókedvből.

Ritkaság az ilyesmi. A legkurrensebb kultúrakutatások is azt állapítják meg, a magyar lakosság közel fele, 43%-a kultúrán kívüli, sivár életet él. Sajnálatos módon, ezen belül van egy halmozottan hátrányos fiatal zárvány, akik még társas kapcsolataikban sem tudnak kiteljesedni.

Nagykovácsiban, agglomerációs településként sokkal jobb dolgunk van, itt a főváros közelségében, a nem szerény helyi kínálatot is végig szemlélve a bőség zavara vesz minket körül.

Ha lehetőségem adódik, azt is el szoktam mondani, a magyar kultúrafogyasztási mutatók egyáltalán nem rosszabbak, mint más, akár fejlettebb gazdaságú, európai országok mérőszámai. A magas kultúra (egyszerűsítsük most le), a művészetek fogyasztói, mondjuk szebben élvezői, értői nincsenek kevesebben, mint irigyeltebb országok műélvezői, legalább annyi könyvet veszünk, olvasunk; a koncerttermek zsúfoltak, a színházak sikeresebb előadásaira hónapokkal előtte kell jegyeket szerezni, és borsos árat is hajlandóak vagyunk fizetni értük.

G. Furulyás Katalin
Helyismereti könyvtáros, művelődéskutató
Ui. A teljes szöveget a mellékletben olvashatják.

Szemesy Barbara 80. Pódiumon

„Hagyd, hogy a mosolyod megváltoztassa a világot,…..” Mi Barbara mosolyának a titka?
Nagyszülők, szülök, akik következetesen és határozottan, de kellő szeretettel életre nevelték unokájukat, illetve gyermeküket. Ilyen egyszerű!

 

Dátum: 
2018. október 05. 11:00
CsatolmányMéret
PDF ikon koszonom_az_en_podiumom_szervezoinek.pdf96.45 KB